Με το Nemo, η Ελβετία κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Πρώτο τραγούδι αναδείχθηκε το «The Code», ένα πιασάρικο κομμάτι στο οποίο ο καλλιτέχνης συνδυάζει τη ραπ και την όπερα, τραγουδώντας ουσιαστικά για το ταξίδι του μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι είναι nonbinary άτομο.

Η νίκη – η πρώτη για ένα nonbinary ερμηνευτή και η πρώτη για την Ελβετία από τότε που κέρδισε η Σελίν Ντιόν το 1988 – ήρθε μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για τον διαγωνισμό μουσικής.

Για τους πιο απλούς παρατηρητές, πρόκειται απλώς για μια διασκεδαστική, – και συχνά μπερδεμένη – τηλεοπτική βραδιά, με εξωφρενικά τραγούδια και εξωφρενικά ρούχα, σημειώνουν οι New York Times. Όμως ο διαγωνισμός έχει συχνά και πολιτικές προεκτάσεις, και η προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης στο Μάλμε της Σουηδίας επισκιάστηκε από τον πόλεμο στη Γάζα.

Επί μήνες, χιλιάδες οπαδοί της Eurovision, καθώς και δεκάδες φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, πίεζαν τους διοργανωτές του διαγωνισμού να αποκλείσουν το Ισραήλ λόγω του πολέμου του στη Γάζα.

Ποιο είναι το Nemo

Ο 24χρονος καλλιτέχνης, με πλήρες όνομα Nemo Mettler, είναι ήδη γνωστός ως μουσικός στην πατρίδα του και κέρδισε τέσσερα ελβετικά μουσικά βραβεία το 2018, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού της χρονιάς για το single «Du».

Γεννημένος το 1999 στο Biel, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας, το Nemo παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς από μικρό παιδί.

Το 2016, έγινε διάσημος εν μία νυκτί μέσω μιας εμφάνισης στο SRF Virus (#Cypher), η οποία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2020 σηματοδότησε την αρχή μιας περιόδου αλλαγής, όταν άρχισε να γράφει και να κάνει παραγωγή για άλλους καλλιτέχνες, ενώ άρχισε επίσης να κυκλοφορεί τραγούδια στα αγγλικά.

Στη μουσική του, ασχολείται με θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η θέση του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο.