Αν και το μούλιασμα των φακών πριν τις μετατρέψετε στο αγαπημένο σας πιάτο δεν είναι αυστηρά απαραίτητο, εξακολουθεί να είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν οι φακές σας έχουν μείνει πολύ καιρό στο ντουλάπι του σπιτιού. Οι φακές που έχουν ξεμείνει μερικούς μήνες μπορεί να στεγνώσουν και είτε να διασπαστούν είτε να γίνουν πολύ σκληρές και να αργήσουν να μαλακώσουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Το μούλιασμα των φακών, σύμφωνα με το tastingtable.com, μπορεί να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να τις αφήσετε στο νερό για τέσσερις όλες τουλάχιστον. Μάλιστα, κάτι τέτοιο μπορεί ακόμη και να μειώσει κατά το ήμισυ το χρόνο μαγειρέματος, εξαλείφοντας την ανάγκη να προσέχετε συνέχεια την κατσαρόλα που σιγοβράζει.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το να βάλετε τις φακές στο νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να μειώνει το χρόνο μαγειρέματός τους.

Η διατροφική αξία της φακής

φακές

Η διατροφική αξία και η πέψη μπαίνουν στο παιχνίδι όταν προετοιμάζετε τις φακές σας για ένα υγιεινό γεύμα.

Η εμβάπτιση των άψητων φακών σε νερό βοηθά στην ανακούφιση των γνωστών παρενεργειών δυσπεψίας τους, ειδικά για όσους δεν έχουν συνηθίσει να τις καταναλώνουν. Προκύπτει από τους διαλυτούς υδατάνθρακες στους σπόρους της φακής, γνωστούς ως ολιγοσακχαρίτες της οικογένειας ραφινόζης (RFO), τους οποίους ο ανθρώπινος οργανισμός δυσκολεύεται να χωνέψει, εξηγεί το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan. Τότε είναι που εμφανίζονται το φούσκωμα και η δυσφορία στο στομάχι.

Η τοποθέτηση των φακών, λοιπόν, στο νερό για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ή ακόμη και για 24 ώρες μπορεί να αφαιρέσει τα ενοχλητικά RFO, καθώς και να ενεργοποιήσει ενώσεις που διασπούν τα σύνθετα άμυλα, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την απόλαυση των φακών.

Στη συνέχεια, υπάρχει η μαγεία της μουλιάσματος με βάση τη διατροφή. Μια παρατεταμένη βύθιση στο νερό επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφήσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που κρύβονται μέσα σε αυτά τα μικρά επίπεδα, στρογγυλά όσπρια φακής, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

Το Healthline επισημαίνει τη σύνθεση των φακών με 25% πρωτεΐνη, που τις καθιστά «εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κρέας», καθώς και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ημερήσιας αξίας (DV) σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές, όπως 90% φυλλικό οξύ, 43% μαγγάνιο και 55% χαλκό. Είναι, επίσης, εξαιρετικά υψηλές σε φυτικές ίνες και περιέχουν φυτοχημικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2 και ενδεχομένως να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Πώς να μουλιάσετε και να μαγειρέψετε τις φακές

φακές

Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε γιατί πρέπει να βυθίσετε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό πριν τις μαγειρέψετε πρέπει να δείτε και το «πώς» να τις μαγειρέψετε -όσοι, τουλάχιστον, δεν γνωρίζετε.

Επιλέξτε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μπολ, τοποθετήστε τις φακές στον πυθμένα και ξεπλύνετε αρκετές φορές για να φιλτράρετε τυχόν σκόνη ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, γεμίστε την κατσαρόλα με κρύο νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν σε ασφαλές μέρος για τέσσερις έως 24 ώρες, ειδικά αν ο στόχος σας είναι να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος στο μισό.

Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μαγείρεμα των φακών σας, σουρώστε το νερό, ξεπλύνετε τις φακές για τελευταία φορά και ξεκινήστε να τις μαγειρεύετε. Φροντίστε να σιγοβράζετε απαλά για να αποφύγετε τη διάσπαση των φακών, η οποία θα οδηγήσει σε μια πιο λιωμένη υφή.

Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού σε αυτό το σημείο και κρατηθείτε μακριά από όξινα αρωματικά όπως ο χυμός λεμονιού, καθώς μπορεί να εμποδίσουν τις φακές να μαλακώσουν καθώς σιγοβράζουν. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι, ξύδι και άλλα παρόμοια αρωματικά, προσθέστε τα αργότερα στις ξεπλυμένες μαγειρεμένες φακές, ενώ είναι ακόμα ζεστές και αχνιστές.