Το πανεπιστήμιο της Γάνδης (UGent), στο Βέλγιο, διακόπτει τους δεσμούς του με τρία ισραηλινά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν συμβαδίζουν πλέον με την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το πανεπιστήμιο, όπως δήλωσε ο πρύτανής του.

Φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα και από τις αρχές του μήνα πραγματοποιούν καταλήψεις σε τμήματα του πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Ρικ βαν ντε Βάλε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πανεπιστήμιο διακόπτει τους δεσμούς του με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το ερευνητικό ινστιτούτο MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center, το οποίο πραγματοποιεί έρευνα στον αγροτικό τομέα.

«Αξιολογούμε αυτή τη στιγμή αυτούς τους τρεις εταίρους μας ως (πολύ) προβληματικούς, σύμφωνα με την εξέταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου της Γάνδης, σε αντίθεση με τη θετική αξιολόγηση που είχαμε κάνει γι’ αυτούς τους τρεις εταίρους μας στην αρχή της συνεργασίας μας», είπε ο Βαν ντε Βάλε.

Οι συνεργασίες με το MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Centre “δεν είναι πλέον επιθυμητές” εξαιτίας της σχέσης τους με ισραηλινά υπουργεία, όπως διαπίστωσε έρευνα του πανεπιστημίου της Γάνδης, και η συνεργασία με το Holon Institute “ήταν προβληματική” επειδή παρείχε υλική στήριξη στον στρατό για ενέργειες στη Γάζα. Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τέσσερα πρότζεκτ.

Τα τρία ισραηλινά ιδρύματα δεν σχολίασαν άμεσα.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό VRT ότι χαιρετίζουν την απόφαση αλλά τη θεωρούν απλώς ένα πρώτο βήμα. Είπαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις τμημάτων του πανεπιστημίου “μέχρι το UGent να διακόψει τους δεσμούς με όλα τα ισραηλινά ιδρύματα”.

Οι ενέργειές τους αντικατοπτρίζουν εκείνες φοιτητών στις ΗΠΑ και αλλού στην Ευρώπη που ζητούν άμεσα μόνιμη εκεχειρία και από τις σχολές τη διακοπή των οικονομικών δεσμών με εταιρείες που υποστηρίζουν ότι επωφελούνται από την καταπίεση των Παλαιστινίων, όπως εκτιμούν.

Πηγή: ΑΠΕ