Τις συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναφέρει ο «Economist», σε σημερινό άρθρο του, σημειώνοντας ότι το όνομα του έλληνα πρωθυπουργού συζητείται παρασκηνιακά για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ.

Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραμένει η βασική υποψήφια, αλλά πλέον, σύμφωνα με τον «Economist», δεν θεωρείται από πολλούς η καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως γράφει μεταξύ άλλων, «Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι πιθανό να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για μια ισχυρή φυσιογνωμία. Όμως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στα άλλα ονόματα που κυκλοφορούν ως πιθανοί διάδοχοι είναι της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του προέδρου της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

«Η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση της μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Το θέμα περί ανάληψης ευρωπαϊκής θέσης απέκλεισε χθες στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για τα νέα δημοσιεύματα που τον θέλουν να παίρνει ευρωπαϊκό αξίωμα ήταν κατηγορηματικός: «Πόσες φορές πρέπει να το πω ότι για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα;».

«Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε έναν βαθμό κολακευτική και τιμητική, δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός έλληνα πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα, δεν με αφορά καθόλου όμως», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.