Ο αγώνας δρόμου για την αποστολή συστοιχιών αεράμυνας στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει, αλλά δεν φαίνεται να έρχονται από την Ισπανία ή την Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το «Politico».

Η Μαδρίτη δεν θα στείλει ένα από τα τρία Patriots της στην Ουκρανία, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο El País, και αντ’ αυτού δεσμεύεται να στείλει μόνο πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις υπάρχουσες εκδόσεις του συστήματος εδάφους-αέρος.

Οι σύμμαχοι ήλπιζαν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να είναι ένας από τους δωρητές, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αρνείται επίσης να υποσχεθεί ένα σύστημα, δεδομένων των ανησυχιών της για την ασφάλειά της με την Τουρκία.«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον σταθμό ΣΚΑΪ αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία ανταλλαγής, μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνούσαν να αντικαταστήσουν είτε ένα σύστημα Patriot που βρίσκεται στην Αθήνα είτε ένα αδρανές σύστημα S-300 της σοβιετικής εποχής που βρίσκεται στην Κρήτη, ώστε να μπορούν να αποσταλούν στην Ουκρανία.

«Μας ρωτήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι τα συστήματα είναι «κρίσιμα για την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Η αντίδραση της Γερμανίας

Η Γερμανία, η οποία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία τρεις από τις συστοιχίες Patriot, έχει ηγηθεί της προσπάθειας να πιέσει τις χώρες να δωρίσουν τα αχρησιμοποίητα συστήματά τους. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «αναμένει» από τις χώρες να δώσουν την υπόσχεση, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να καταλάβει» την άρνηση χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.