Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Παναμά που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι καθώς έπλεε περίπου 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μόκα, στην Υεμένη είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά) στις 18 Μαΐου, όταν οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το M/T Wind, ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Παναμά.

«Περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά / Υεμένη) της 18ης Μαΐου, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το πετρελαιοφόρο M/T Wind με σημαία Παναμά, το οποίο ανήκει και διαχειρίζεται από την Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο X η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

«Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα. Από την επίθεση προκλήθηκε πλημμύρα που οδήγησε στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος διεύθυνσης. Πολεμικό σκάφος ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια. Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το M/T Wind συνέχισε την πορεία του αυτοδύναμο», συνεχίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν τα πολυπληθέστερα τμήματα της Υεμένης και πρόσκεινται στο Ιράν, εξαπολύουν εδώ και μήνες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που πλέουν στα ανοιχτά της χώρας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται για όγδοο μήνα ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει ξανά βαλλιστικούς πυραύλους με αποτέλεσμα να πλήξουν και τότε ένα ελληνόκτητο πλοίο.